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10th February 2024 

Dear Sir / Madam, 

FAQs on Reserve Bank of India (Classification, Valuation and Operation of Investment 

Portfolio of Commercial Banks) Directions, 2023 

As you are aware the Reserve Bank issued the revised investment norms vide The Reserve Bank 

of India (Classification, Valuation, and Operation of Investment Portfolio of Commercial Banks) 

Directions 2023 dated September 12, 2023.  

Post issuance of these Directions, FIMMDA had shared with RBI collated Suggestions / 

Feedback from member banks, and sought clarifications on the guidelines.  

 Subsequently, the Reserve Bank held meetings with all the public sector banks and private 

sector banks [including small finance banks] on December 13 and 18, 2023, respectively, where 

in RBI officials provided clarity on several aspects of the guidelines including the principles and 

approach there on. 

2. During the above meetings, banks requested RBI to issue clarification on a few technical 

issues to facilitate the timely implementation of the guidelines.  

In this context, RBI has issued further set of FAQs prepared by them and advised FIMMDA to 

circulate amongst member banks. 

Please find attached FAQs prepared by the Reserve Bank on the matter. 

Member Banks are requested to take note of the same. 

Regards,  

 

G. Ravindranath 

Chief Executive Officer 

 

FIXED INCOME MONEY MARKET AND DERIVATIVES ASSOCIATION OF INDIA 

Regd. Office: 2nd Flr, United India Bldg, Sir P.M. Marg, 
Next to RBI Amar bdlg. – Monetary Museum, 

Fort, Mumbai – 400 001. 

Tel: 022-22690322 – 23 

022 -20820381-85 
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FAQs on 

 Reserve Bank of India (Classification, Valuation 
and Operation of Investment Portfolio of Commercial Banks) Directions, 2023 

 
Q.No.1: Can investments in bonds with a put option be classified under the HTM 

category? 

[Refer chapter III to the Directions] 

Ans: 

a. For a security to be classified under HTM category, contractual terms of the security 

should give rise to cash flows that meets the SPPI criterion and the security must 

be acquired with the intention and objective of holding it to maturity. Accordingly, the 

bond with put option meeting these criteria can be classified under HTM. 

b. Exercise of put option prior to maturity is generally not consistent with the intention 

and objective of holding to maturity and, therefore, may be treated as sale out of 

HTM. However, if the put option is exercised in scenarios such as a downgrade in 

credit ratings or default by the counterparty, the intention and objective of holding to 

maturity may not be vitiated. 

Q.No.2: How should the fair value of investments at initial recognition be 

determined? 

[Refer paragraphs 7 and 23 of Directions] 

Ans: 

Reference is invited to the paragraph 7 of the Directions, in terms of which, all 

investments shall be measured at fair value on initial recognition. Unless facts and 

circumstances suggest that the fair value of investments is materially different from its 

acquisition cost, it shall be presumed that at initial recognition, the acquisition cost is the 

fair value. In cases where this presumption does not hold, the fair value of investments 

at initial recognition shall be determined in terms of Chapter VIII of the Directions. 
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Q.No.3: What is the period over which the discount or premium should be 

amortised for securities with a call or put option? 

[Refer Chapter V of Directions] 

Ans: 

The discount/premium on securities, including on securities with the call/put option, shall 

be amortised over its residual contractual maturity. Further, the discount/premium on 

perpetual debt security shall be amortised up to the earliest call date. 

Q.No.4: Paragraph 36(a)(v) of the Directions prescribe that in case of conversion of 

principal and/or interest into equity shares, debentures, bonds, etc., such 

instruments shall be classified in the same asset classification category as the loan 

and provision shall be made as per the norms.  Further, if post conversion, the 

classification is standard or subsequently upgraded to standard as per the IRACP 

norms, the investment shall be categorised in HTM, AFS or FVTPL (including HFT) 

as per the requirements of Chapter III. Does this imply that the banks shall be 

allowed to classify these securities under HTM, AFS, or FVTPL (including HFT) only 

upon upgradation and not at initial recognition? Also, clarity is required on the 

what is meant by the segregation of such NPI investments from the rest of the 

portfolio?  

[Refer paragraph 36(a)(v) & 36(b)of Directions] 

Ans: 

a. In partial modification to the paragraph 36(a)(v), it is clarified that the equity shares, 

debentures, bonds, etc., received upon conversion of principal and/or interest shall, 

be classified under HTM, AFS, or FVTPL (including HFT) only at initial recognition 

(i.e., when the loan is derecognised and the bond/equity, etc. is recognised), as per 

Chapter III of the Directions. Banks may, however, note that the asset classification 

of such instruments shall be the same as the loan and provisions made accordingly 

as stated in para 36(a)(v).  

b. paragraph 36(b) of the Directions prescribes that once an investment become NPI, 

it should be segregated from rest of the portfolio and not considered for netting 

valuation gains and losses. It is clarified that the ‘segregation from the rest of the 

portfolio’ in this context means that such investments shall be segregated from other 
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investments within the same category [i.e., HTM, AFS, or FVTPL (including HFT)] 

under which it was classified at initial recognition. Reclassification of the securities 

shall be guided by provisions of Chapter VI of the Master Direction.  

Q.No.5: Should special securities1 received from the Government of India towards 

the bank’s recapitalisation requirement before FY 2021-22 be recognised at fair 

value at the time of transition to revised guidelines? 

[Refer paragraph 43 of Directions] 

Ans: 

As per paragraph 43 of the Directions, at the time of transition, the revised carrying value 

of securities classified under the HTM category shall be its acquisition cost adjusted for 

any premium/ discount amortised between the date of acquisition and March 31, 2024. 

Further, footnote number 35 to this paragraph specifies that in respect of special 

securities received from the Government of India towards the bank’s recapitalisation, the 

acquisition cost shall be as determined at initial recognition in terms of Chapter IV of this 

Directions. Accordingly, at the time of transition, as per Chapter IV of the Directions, the 

acquisition cost of these securities shall be the fair value at initial recognition arrived 

based on the prices / YTM of similar tenor Central Government securities put out by FBIL. 

Therefore, the revised carrying value of such special securities shall be fair value at initial 

recognition adjusted for any premium/ discount amortised between the date of acquisition 

and March 31, 2024. Further, as given in paragraph 43 of the Directions, the difference 

between the revised carrying value and the previous carrying value shall be adjusted in 

any General /Revenue Reserves.  

  

 
1 Special securities mean non-interest bearing (non-transferable) special GoI securities issued at par 
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Q.No.6: Whether net unrealised gain on Level 3 instruments transferred to 

General/Revenue Reserves or in AFS-Reserves at the time of transition should be 

deducted from CET 1 capital? 

[Refer paragraphs 28, 41 and 43 of Directions] 

Ans: 

Net unrealised gain on Level 3 instruments (including investments and derivatives) 

transferred to Revenue/ General Reserve and AFS-Reserve at the time of transition, i.e., 

April 1, 2024, should be deducted from CET 1 capital. 

Q.No.7: At the time of transition, how would the revised carrying value of securities 

held under HTM, AFS and HFT in the previous framework and re-classified to HTM 

in the revised framework be calculated? 

[Refer paragraph 43 of Directions] 

a. Paragraph 43 of the Directions prescribes that, at the time of transition, the revised 

carrying value of securities to be classified under HTM shall be the acquisition cost 

adjusted for any premium/ discount amortized between the date of acquisition and 

March 31, 2024.  

b. Only in exceptional circumstances, where it is not practicable for banks to calculate 

revised carrying value as above, the fair value of the securities as of March 31, 2024, 

may be taken as the revised carrying value.  

c. Further, as given under paragraph 43, the difference, between the revised carrying 

value and the previous carrying value, shall be adjusted in any General/Revenue 

Reserves. 

Q.No.8: At the time of transition, how would the revised carrying value of securities 

held under HTM, AFS and HFT in the previous framework and re-classified to AFS 

in the revised framework be calculated? 

[Refer paragraph 43 of Directions] 

a. Paragraph 43 of the Directions prescribes that, at the time of transition, the revised 

carrying value of securities to be classified under AFS shall be fair value as at March 
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31, 2024, and the difference between the revised and previous carrying value shall 

be adjusted in AFS-Reserve.  

b. In view of the response to Q.No. 7 above, in modification to the above paragraph, it 

is now advised that the difference between the revised and previous carrying value 

shall be adjusted in Revenue/General Reserve rather than AFS-Reserve. However, 

in the case of equity instruments designated under AFS difference between the 

revised and previous carrying value shall be adjusted in AFS-Reserve. 

 


